Zrodila se parta, která pomáhá revitalizovat vinohrad. Adoptovali kousek vinice,
starali se o ni a přivedli ji zpět k životu. Po práci odpočívali v prostředí se skvělou atmosférou.
Připravili jsme pro ně koncerty, workshopy a spoustu zážitků, které nikde jinde nezažili.
Vinohradnictví má u nás více než 1200letou historii. Za tu dobu se stihlo vybudovat množství krásných zákoutí po celém Slovensku. Mnoho z nich však nyní chátrá a s nimi i kus tradice. Lidé už nemají čas se o ně starat nebo je považují za kus zbytečného prostoru vhodného pro developera.
Adoptovali jsme část zanedbaného vinohradu ve Svätém Juru a společně ho zrevitalizovali. Naší odměnou byly kromě sladkých hroznů i nové zážitky. Zažili jsme koncerty, workshopy, dobré jídlo a hlavně jsme potkali lidi, s kterými si rozumíme. Postarali jsme se o révu a o to, abychom se pobavili.
Tak jako je vinohradnictví zakořeněno v naší historii, je hroznové víno srdcem Viney. Právě proto podporujeme slovenské vinice. Tento rok jsme na trh uvedli limitovanou edici Vinea Muškát moravský, která pochází z letošní úrody z jihoslovenské vinařské oblasti.
NNa začátku jsme si sice zašpinili ruce, ale na konci nás čekala
zasloužená odměna.
A co chutná lépe než plody vlastní práce?
Pečovali jsme o révu. Otrhali jsme lístky, odstranili výhonky a vyklučili vinohrad. Hlavu jsme si po práci vyčistili na soukromém koncertě.
Užili jsme si atmosféru na festivalu Grape. Zapomněli jsme na starosti.
A podělili jsme se o své zkušenosti z vinic s ostatními lidmi.
Sklidili jsme plody své práce. Rukama nám prošlo až 800 kg hroznů.
Z nich dokážeme dostat více než 500 litrů šťávy. Zaslouženou odměnou nám byla chutná večeře a dobrý koncert.
Na poslední nadupané akci jsme se naučili, jak z hroznů lisovat sladkou šťávu. Dozvěděli jsme se o výrobě moštu a o procesu výroby vína. Zakončili jsme to velkou oslavou a skvělou husičkou.
Svätý Jur je starobylé městečko, které leží ve vinorodém kraji na úpatí Malých Karpat, necelých 14 km od Bratislavy. Historické jádro Svätého Jura bylo prohlášeno za městskou památkovou rezervaci.
Předpokládá se, že obyvatelé Svätého Jura se vinařství věnovali již v 11. století. Svätý Jur se zásluhou vinařství a německých kolonistů zformoval v zeměpanské městečko s vlastní samosprávou.
Z válečných škod a ze živelních pohrom, které Svätý Jur postihly zejména v 15. a 16. století, se obyvatelé městečka vzpamatovávali snadněji právě díky vinohradnictví, které bylo značně ziskovým odvětvím výroby.
Po získání privilegií svobodného královského města byl Svätý Jur právně na úrovni takových měst, jako byla Bratislava, Trnava či Košice. Koncem 17. a začátkem 18. století však přišla krize.
Dnes se Svätému Juru daří. Má i vlastní vinohradnický spolek, který sdružuje více než 50 členů – počínaje nadšenci, malými vinaři a obdělávateli vinic až po známé vinařské firmy a profesionální vinaře. Hlavním posláním spolku je podpora a propagace svätojurského vinohradnictví.